Έγραψε για εμάς το radiolasithi.gr 

Helmisons: H πρώτη μπύρα από την Ιεράπετρα είναι γεγονός!

Η ιστορία ξεκινά το 1978, όταν ένας νεαρός φοιτητής από τη Γερμανία επισκεπτόταν για πρώτη φορά το Μύρτος, ανακάλυπτε με θαυμασμό τις γύρω περιοχές και έβαζε στόχο να επαναλάβει τις διακοπές του και την επόμενη χρονιά.

Τα ταξίδια επαναλήφθηκαν, όμως τα χρόνια πέρασαν, και ο Ηelmut, χημικός πλέον σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία, κρατούσε το Μύρτος ως μια όμορφη ανάμνηση και ένα πάντα φιλόξενο προορισμό διακοπών. 

Η σχέση του όμως με την περιοχή δεν έμελλε να τελειώσει έτσι απλά. Αρκετά χρόνια μετά, το 2012, πήρε την απόφαση να αφήσει πίσω του τη Γερμανία και να εγκατασταθεί μόνιμα σε ένα μέρος που γνώριζε πλέον πάρα πολύ καλά. Και εκείνο φρόντισε να τον ανταμείψει αφού εκεί ήταν τελικά που γνώρισε και τη γυναίκα του, την Alison, η οποία επίσης είχε αφήσει πίσω της την δική της πατρίδα, την Αγγλία, και ζούσε μόνιμα στο Μύρτος. 

Μαζί ανακάλυψαν πως έχουν ακόμα ένα κοινό: Την αγάπη τους για την καλή μπύρα!

Κι αφού δεν μπορούσαν να την βρουν, αποφάσισαν να τη φτιάξουν μόνοι τους. Ο Ηelmut ως ένας έμπειρος χημικός γνώριζε πολύ καλά πως να στήσει το δικό του μικροζυθοποιείο και να παράξει φρέσκιες, χειροποίητες και υψηλής ποιότητας μπύρες, και η Alison ήταν εκείνη που φρόντιζε κάθε παρτίδα να είναι και λίγο καλύτερη από την προηγούμενη. Και οι δύο άλλωστε προέρχονται από χώρες με μεγάλη παράδοση στην ζυθοποίηση και την παραγωγή μπύρας, ήξεραν πολύ καλά τι ήθελαν να πετύχουν, και αυτό ακριβώς έκαναν.

Μετά τις πρώτες παρτίδες και δοκιμές τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους. Όσοι φίλοι δοκίμαζαν τις σπιτικές τους μπύρες, τους παρότρυναν να τις συσκευάσουν για να τις έχουν και οι ίδιοι σπίτι τους και έτσι τα πράγματα άρχισαν να γίνονται πιο επαγγελματικά. Ο Ηelmut και η Αlison άρχισαν να επισκέπτονται φεστιβάλ μπύρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τότε κατάλαβαν πως έχουν πραγματικά ένα προϊόν που μπορεί να σταθεί άνετα ανάμεσα σε κάθε άλλη craft μπύρα που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα από μικροζυθοποιεία τα οποία είχαν να αρχίσει να πολλαπλασιάζονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Oι μπύρες Helmisons, όνομα που προέρχεται από τα ονόματα του Helmut και της Αlison, ήταν γεγονός, και το νοτιότερο ζυθοποιείο της Ευρώπης, όπως και οι ίδιοι το αποκαλούν στήθηκε το 2018 από την αρχή, δίπλα από το σπίτι τους στα Γδόχια.  

Τηρώντας όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, και μετά από μια δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία απόκτησης της κατάλληλης άδειας παραγωγής και εμφιάλωσης που κράτησε περίπου ένα χρόνο, στις αρχές του 2019 οι πρώτες μπύρες σε 4 διαφορετικές ποικιλίες έγιναν πραγματικότητα και άρχισαν να κυκλοφορούν σιγά σιγά στην περιοχή από το περσινό καλοκαίρι.

Με εφόδιο το πολύ ποιοτικό νερό από τις πηγές της Ρίζας και ελληνικές πρώτες ύλες, όπως μας εξήγησε ο Helmut όταν τον επισκεφθήκαμε, όλα τα στάδια της διαδικασίας ζυθοποίησης διαρκούν περίπου 8 ώρες και στη συνέχεια η μπύρα αφήνεται να ωριμάσει για τρεις μέρες, στη συνέχεια ακολουθεί μια δεύτερη διαδικασία ζύμωσης που διαρκεί 7 με 10 μέρες. Στη συνέχεια η μπύρα εμφιαλώνεται, και η διαδικασία ζύμωσης ολοκληρώνεται μέσα στο μπουκάλι, ώστε να είναι τελικά έτοιμη προς κατανάλωση.

Καθόλου τυχαία το Μύρτος ήταν η περιοχή που αγκάλιασε πρώτη τις Helmisons με τις μπύρες να διατίθενται σε super market και σχεδόν όλα τα καταστήματα εστίασης της περιοχής

Ένα χρόνο μετά η παραγωγή έχει αυξηθεί, και οι 4 ποικιλίες (Ιndian Pale Ale, American Pale Ale, Dark Ale και Witbeer) με περιεκτικότητα σε αλκοόλ από 5% έως και 7,5%, αρχίζουν πλέον να κυκλοφορούν εκτός από το Μύρτος και σε εστιατόρια, μπαρ και σούπερ μάρκετ της Ιεράπετρας του Ηρακλείου και των τριγύρω περιοχών και περιμένουν τον καθένα να τις ανακαλύψει. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα και για ζυθοποίηση κατά παραγγελία για κάθε ειδος μπύρας που μπορεί κανείς να θέλει να προσφέρει σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, γάμο ή βάφτιση, εφόσον βέβαια η παραγγελία γίνει μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Γεύσεις αληθινής μπύρας, που δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες σε σε όσους έχουν συνηθίσει τις κλασσικές βιομηχανικές Lager ή Pilsner μπύρες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, και ταυτόχρονα θα εντυπωσιάσουν αυτούς που έχουν δοκιμάσει και άλλες ελληνικές ή ξένες craft μπύρες.

Ποικιλίες που η κάθε μια έχει τη δικιά της ιστορία στο χρόνο και γευστικές διαφορές που αξίζει κανείς να ανακαλύψει ξεχωριστά!

Έξι πράγματα που πρέπει κανείς να ξέρει για τις Helmisons

1. Τι είναι μια Craft μπύρα;

Craft λέγονται οι μπύρες που παράγονται χωρίς βιομηχανικές μεθόδους παραγωγής και πρακτικά είναι χειροποίητες. Σε ένα μικρό ζυθοποιείο, όπως αυτό της Helmisons στα Γδόχια, όλη η διαδικασία παραγωγής γίνεται από ένα άνθρωπο που χρησιμοποιεί τη σύγχρονη γνώση για να ακολουθήσει παραδοσιακές πρακτικές, ενώ σε κάθε παρτίδα παράγονται από 50 έως 500 λίτρα και όχι εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα όπως γίνεται σε μια βιομηχανία.

2. Τι είναι η  «Ale» μπύρες και ποιές οι διαφορές τους με τις «Lager» (ξανθιές);

Oι Ale ζυθοποιούνται με περισσότερο ποσοστό λυκίσκου και διαφορετική μαγιά σε σχέση με τις Lager η οποία ζυμώνεται σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Γι’ αυτό και κατά τη διαδικασία η μαγιά ανεβαίνει προς τα πάνω σε σχέση με τις Lager που η μαγιά βυθίζεται προς τα κάτω. 

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ζυθοποίησης παράγουν περισσότερες φρουτώδεις γεύσεις γιαυτό και οι Αle είναι τόσο γευστικές. Ταυτόχρονα η ειδική βύνη που χρησιμοποιείται δίνει μια πιο γεμάτη αίσθηση στο στόμα και μαζί και το περισσότερο σκούρο χρώμα της μπύρας.

3. Γιατί η Helmisons παράγει μια «Indian» μπύρα;

Η India Pale Ale, στην πραγματικότητα δεν προέρχεται από την Ινδία αλλά πρόκειται για μια Βρετανική Ale μπύρα. Πρόκειται για μια ποικιλία μπύρας που δημιουργήθηκε τον 18ο αιώνα όταν η Ινδία ήταν βρετανική αποικία και έτσι οι Βρετανοί έπρεπε να στέλνουν με πλοία τη μπύρα για τους στρατιώτες τους. Επειδή αυτό το ταξίδι κρατούσε πάρα πολλές μέρες η μπύρα έχανε την γεύση της και έτσι οι Βρετανοί έφτιαξαν μια πιο δυνατή «Ale» με περισσότερο λυκίσκο και αλκοόλ. Η νέα αυτή μπύρα κατάφερνε να αντέξει το ταξίδι χωρίς να χάσει τη γεύση της, και όταν έφτανε στην Ινδία αραιωνόταν με νερό πριν καταναλωθεί από τους στρατιώτες, ενώ οι αξιωματικοί έβρισκαν τρόπο να κρατούν την πιο δυνατή εκδοχή της. Η γεύση της έμεινε αναλλοίωτη στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι τη δεκαετία του 80΄ όταν έγινε η επανάσταση των Craft Beers στις ΗΠΑ και τότε η Ιndia Pale Ale έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά της εποχής.

4. Τι είναι αυτό που βλέπουμε στο κάτω μέρος μιας μπύρας η καμιά φορά να επιπλέει μέσα στη μπύρα μας;

Πρόκειται για ελάχιστη μαγιά που προέρχεται απο την ζύμωση που γίνεται μέσα στη φιάλη. 

Πριν γεμίσει η κάθε φιάλη, ένα μικρό ποσοστό μη ζυμωμένου «μούστου» προστίθεται στη μπύρα. Η μικρή αυτή ποσότητα μετατρέπει τα σάκχαρα από μούστο σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, όπως γίνεται και κατά την κύρια διαδικασία ζύμωσης, όμως αυτό το αέριο είναι που δίνει τελικά τον αφρό στην μπύρα σας!

Ειδικά στην Ηelmisons Witbeer το υπόλειμμα αυτό στο κάτω μέρος είναι πραγματικά γευστικό, οπότε όπως θα κάνατε και σε Weissbeer γεμίστε όλο το ποτήρι σας με το περιεχόμενου του μπουκαλιού και απολαύστε την!

5. Υπάρχουν άλλες διαθέσιμες Ηelmisons μπύρες εκτός από αυτές που εμφιαλώνονται;

Αν το ζητήσετε μπορούμε να παρασκευάσουμε σχεδόν κάθε είδος μπύρας, ενώ αν μας δώσετε περιθώριο μερικών εβδομάδων μπορούμε να προσφέρουμε κάθε είδος μπύρας σε ξεχωριστές περιστάσεις γάμου, βάφτισης κ.α.

Εκτός από τις 4 Ηelmisons μερικές παράγουμε και κάποιες δοκιμαστικές ποικιλίες. Φέτος φτιάξαμε  μια “Spitfire ale ” με maris otter malt και μια «Koelsch, μια ξεχωριστή Ρilsner μπύρα προερχόμενη από την πόλη της Κολωνίας.

6. Ανήκει η Helmisons σε κάποια πολυεθνική εταιρία όπως άλλες ελληνικές μπύρες;

Η Helmisons είναι μια χειροποίητη μπύρα που παράγεται και συσκευάζεται από ένα ανεξάρτητο ζυθοποιείο που βρίσκεται στα Γδόχια Ιεράπετρας. Η ζυθοποίηση γίνεται πάντα με το ίδιο νερό από τις πηγές της Ρίζας, και δεν ακολουθούνται μεθόδοι gypsy brewing, δηλαδή όλα τα στάδια παραγωγής γίνονται στο ίδιο μέρος και από τις ίδιες εγκαταστάσεις.

Southernmost brewery of Europe
Phone: +30 6980610297
Gdochia, Ierapetra, Crete, 72056